Att köpa analoga kameror i andra hand

10 april 2014

Fick en kommentar här om dagen med frågan om jag har några tips på vad man ska tänka på när man köper kameror i andra hand. Tyckte att det var en så himla bra fråga och att ett inlägg på temat passar in nu när alla loppisar snart kommer igång.

Jag har fotat analogt i sisådär sju år och har lärt mig en del på vägen. Vill verkligen inte påstå att jag är ett pro, snarare tvärtom. Jag gör fortfarande misstag och tycker att det bara är bra, för då lär jag mig mer om olika kamerors funktioner och så vet jag vad jag ska undvika nästa gång jag är på väg att köpa en kamera.

Second Hand Cameras
1. Det yttre skicket
Det första jag gör när jag plockar upp en kamera är att undersöka dess yttre skick. Jag kollar då efter bucklor, märkbara repor, rost och hack. Vanligtvis är jag inte så petig med det yttre, lite repor och bortnötta loggor struntar jag fullständigt i. Men om det finns rost och bucklor kan det bli lite problematiskt eftersom funktionerna kan påverkas beroende på var dessa defekter är placerade. Kolla även om orienteringsplattor (där det står sådant som ISO och slutartid) på rattar inte sitter löst, då de kan ramla av och vips så vet man inte vilket steg som är vilket.

2. Knappar och rattar
Testa kamerans alla knappar och rattar. Kolla att avtryckaren fungerar som den ska, snurra på ISO-ratten och slutartidsratten och se efter om de rör sig utan motstånd. Detsamma gäller objektiv. Se till att bländarringen, fokusen och zoomen roterar som de ska. Vissa rattar som är tröga kan lossa under tiden de används, eller så kan man också rengöra och smörja dem. Men om det är någon knapp som inte fungerar eller om en ratt sitter som berget, så låter jag kameran ligga kvar.

Second Hand Cameras
3. Filmluckan
Öppna filmluckan och kolla att det inte finns några skador eller någon smuts. Dra därefter fram frammatningsarmen och se efter om filmhjulet roterar felfritt. Knäpp av avtryckaren ännu en gång för att testa slutarridån, om den öppnas och stängs fungerar den som den ska. Det kan även vara bra att kolla att "kudden" som håller filmen på plats (sitter på själva luckan) är rostfri. Rost kan nämligen repa filmen.

Vissa kameror kan ha skumgummi som tätning runt om luckan. Om det inte är helt tätt kan ljusläckor uppstå på filmen, själv älskar jag ljusläckor medan andra tycker att det är ett problem- en smaksak helt enkelt. Denna tätning kan även åldras och smulas sönder, detta är däremot inte bra då smulorna förstås hamnar i kameran och kan sabba mekaniken.

4. Spegeln
Ta bort objektivet och undersök om det finns repor eller andra skador på spegeln.

Second Hand Cameras
5. Slutaren
För att se efter om slutaren fungerar brukar jag testa alla slutartiderna, även B och Auto, genom att lyssna om tiden det tar för kameran att knäppa till verkar rimlig, eller om ljudet möjligtvis låter annorlunda.

6. Ljusmätaren
Titta i sökaren medan du riktar kameran mot olika ljusförhållanden (väldigt ljust, normalt, och mörkt) och kolla om ljusmätaren reagerar. Testa även att ändra slutartiden samtidigt som du fortsätter att kolla i sökaren, om du inte får någon reaktion indikerar det på att ljusmätaren är trasig.

Om kameran är batteridriven kan det vara en god idé att se efter om det sitter batterier i kameran innan du testar ljusmätaren.

Second Hand Cameras
7. Batteriluckan
En väldigt bra grej är att kolla är batteriluckan. Folk brukar nämligen glömma att ta ur batterierna när de lägger undan kameran på vinden, och vi vet väl alla vad som händer med gamla batterier? Precis. De expanderar och batterivätskan läcker ut. Jag är väldigt lyckligt lottad att ha en elektronikingenjör till pappa som lyckats skrapa bort batteriresterna med diverse verktyg. Men om ni inte har kunskap om batterier och elektronik, eller känner någon som har det, avråder jag er att köpa kameran.

8. Googla kameran
Om allt verkar okej är det dags att ta reda på lite information om den. Jag har ett flertal gånger köpt en kamera där alla tester tyder på att den fungerar, köpt den och sedan googlat och insett att film till just den kameran inte längre tillverkas. Därför är det bra att ha googling som rutin. Om man är utomlands och inte vill använda sig av sitt nät kan man be säljaren att lägga undan kameran en stund så att man kan leta upp ett Wi-Fi-ställe. Googla också vilka delar som hör till, för jag har även lyckats köpa kameror där till exempel en filmspole saknas.

9. Testrulle
Då allt är check så är det sista steget att ladda kameran med en testrulle. Även om det mesta tyder på att den fungerar så kan det fortfarande vara något annat som inte är som det ska. Oftast använder jag en helt vanlig billig skräprulle, typ en Fuji Superia med 24 exponeringar,  och fotar relativt oviktiga grejer. För det är ju surt om man exponerar en rolig rulle och det sedan visar sig att det faktiskt var fel på kameran.

Givetvis behöver man inte göra alla dessa steg, det beror helt på vad det är för slags kamera och vad den har för delar.

Då det kommer till att köpa kameror på internet har jag inga konkreta tips. Utan jag har alltid gått på magkänslan och i princip satsat på chans. En enstaka gång har jag åkt hem till säljaren, med min pappa då förstås, och tagit mig en titt på kameran. Men det är ju inte alltid man kan göra det.


Om det är något ni tycker att jag har missat eller vill lägga till får ni såklart skriva det i kommentarerna.

4 kommentarer:

 1. Detta är så bra! Köpte en kamera som verkade fungera perfekt. Sedan visade det sig att det inte gick att rulla fram filmen när man tagit en bild. Ledsen :-( Ett tips ang ljusmätare, ibland fungerar de inte för att batteriet är slut. Det kan var dyrt att köpa sådana batterier (om de ens går att få tag på) så jag brukar köra på Pocket Light Meter i mobilen som app när jag mäter ljuset. Fungerar utmärkt! :-)

  och tack för din kommentar! Det är så nice med Hemma Hos Sessions!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad kul att du tyckte om det! Åh, I feel ya. Har hänt så många gånger :-( Just det, glömde skriva att det kan bero på att det saknas batteri/batteriet är slut! Så smart, laddar ner den på stört. Tack snälla! :-)

   Radera
 2. Åh vilket tjusigt inlägg! <3

  SvaraRadera