Stanley Kubrick Exhibition

07 augusti 2014

Stanley Kubrick ExhibitionStanley Kubrick Exhibition
En eftermiddag i Krakow besökte vi Muzeum Narodowe för att se Stanley Kubrick-utställningen som affischerades över hela staden.
Stanley Kubrick ExhibitionStanley Kubrick ExhibitionStanley Kubrick ExhibitionStanley Kubrick ExhibitionStanley Kubrick Exhibition
Den bjöd på bland annat foton, manus med nedkladdade anteckningar, skisser, rekvisita, posters, brev till Kubrick mm. Här är lite delar av Lolita-avdelningen.
Stanley Kubrick ExhibitionStanley Kubrick ExhibitionStanley Kubrick ExhibitionStanley Kubrick ExhibitionStanley Kubrick ExhibitionStanley Kubrick ExhibitionStanley Kubrick ExhibitionStanley Kubrick Exhibition
Jag såg självklart mest fram emot att få se alla props från A Clockwork Orange. Tyckte nämligen att det var ca den coolaste filmen ever när jag var 16-17 (klädde liksom ut mig till Alex på halloween och var lite smygkär i den unga Malcom McDowell).
Förövrigt vill jag så gärna ha den polska affischen här ovanför! Hur fin?? SÅ FIN!
Stanley Kubrick ExhibitionStanley Kubrick ExhibitionStanley Kubrick Exhibition
Kubricks kamerautrustning var självfallet också så fascinerande! Pappa och jag inspekterade alla kameror och objektiv in i minsta detalj. En så häftig grej är att Kubrick köpte tre objektiv av NASA med bländare på f/0,7 (!!!) som han sedan fick modifierade till att passa sin mest använda kamera. Inte alls avis :))))
Stanley Kubrick ExhibitionStanley Kubrick Exhibition
2001: A Space Odyssey.
Stanley Kubrick Exhibition
Till sist kom vi till The Shining. Men precis när jag fotat av dörren kom en liten tant fram till mig och meddelade att museet stängde för dagen. På väg ut fick vi i alla fall även några glimtar av "Come play with us"-tvillingarnas klänningar och kostymerna från Barry Lyndon.

Utav de tre fjärdedelarna vi såg får utställningen 4 av 5 buraczki. Den håller på fram till den 14e september och om ni befinner er i krokarna rekommenderar jag varmt att ta er en titt. Här får ni en länk till museets hemsida.

8 kommentarer:

 1. Vilken utställning! Och alltså kamerautrustningen???????? FINNS DET OBJEKTIV MED f0,7 ATT KÖPA ENS.

  SvaraRadera
  Svar
  1. ELLER HUR! SKA LÄTT KÖPA ETT AV NASA NÄR JAG BLIR RIK!!!

   Radera
 2. Äälskar Clockwork. Hur häftigt med tidningsurklippen!

  SvaraRadera