Kinoteka Stockholm // Polsk Filmfestival 2014

12 oktober 2014

I och med att jag tillbringar en stor del av min tid i den slaviska delen av SU får jag reda på nyheter som aldrig hade nått mig under vanliga omständigheter. Till exempel att Polska Institutet för sjätte (!) året i rad arrangerar den polska filmfestivalen Kinoteka. Det irriterar mig något fruktansvärt att jag inte känt till denna festivalen tidigare år, då jag fullkomligt älskar polsk film.

Festivalen pågår mellan den 16e och 19e oktober på Biografen Sture i Stockholm. Låt oss ta en titt på de filmer som jag har tänkt att se.

"IDA" av Paweł Pawlikowski
Efter att ha förlorat sina föräldrar under andra världskriget, växer Anna upp i ett kloster på landsbygden i det tidiga 1960-talets Polen. Hon förbereder sig för ett liv som nunna. Abbedissan insisterar på att Anna tar kontakt med sin enda levande släkting och Anna lär känna Wanda, en frigjord intellektuell som arbetar som domare och i hemlighet försöker utplåna smärtsamma minnen med hjälp av sprit och sex. Mångfaldigt prisbelönat, oerhört välspelat drama med utsökt foto.


"Chce się żyć / Life Feels Good" av Maciej Pieprzyca
Filmen är inspirerad av verkliga händelser, gripande, full av optimism och humor. Historien om den handikappade Mateusz visar hur mycket människosjälens kraft kan åstadkomma, trots att Mateusz har svårt att kommunicera med yttervärlden och drabbas av andra motgångar,. När han föddes fick han sin dom av läkarna – han var en ”grönsak”. Men föräldrarna accepterade aldrig den diagnosen, de trodde på att deras son hade ett fullt fungerande intellekt trots svårigheter med kommunikationen. Ödet gjorde ändå att han måste skiljas från sin familj och komma till ett vårdhem. Långt hemifrån börjar han en svår kamp för sin värdighet och rätt till ett normalt liv.


"Papusza" av Joanna Kos-Krauze & Krzysztof Krauze
Papusza är den sanna historien om den begåvade romska poeten Bronislawa Wajs, kallad Papusza. Hon är en legend i Polen, översatt till många språk och utsedd till en av de 60 viktigaste kvinnorna i polsk historia. Genom att som första romska kvinna publicera sina dikter och bevara sitt folks kultur, fick hon och hennes familj betala ett högt och smärtsamt pris.


"Dziewczyna z szafy / The Girl from the Wardrobe" av Bodo Kox
Berättelsen om bröderna Jacek och Tomek och en grannflicka som de lär känna. Alla tre är på sitt eget sätt ensamma och alienerade. Flickan från garderoben har dömt sig själv till isolering. Tomek lider av savantsyndrom, en dysfunktion hos hjärnan som isolerar honom från omgivningen. Jacek har bara kontakt med omvärlden genom internet. Filmen berättar om ensamhet, anonymitet och alienation, av olika orsaker – av eget val eller på grund av närmast övernaturliga förmågor som orsakar märkliga beteenden.

Filmbeskrivningar från Kinotekas hemsida, där ni även hittar hela filmlistan.

4 kommentarer:

 1. vad konstigt att min kommentar inte kom med på din stop motion från polen sist pga öste ur mig typ brööööl saknar polen så jag tror jag går sönder ibland (halvpolsk alltså). och nu har jag liksom ingen kontakt med någon familj där så jag kan liksom inte åka dit på samma sätt direkt .. ledsamt.
  + tack för filmtips!! eftersökte polska filmtips för ett tag sedan men fick liksom inget bra gensvar av min facebookfeed. mest kieslowski och annat självklart. tack och pöss!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det var märkligt! Åååååh förstår saknaden till 100 %. Visserligen har jag ju familj där, men det är ju inte ofta en hälsar på. Tröstar mig med att laga polsk mat och glo på polska klipp på YT när saknaden är som störst, haha. Tack själv! Blir himla glad att i alla fall någon fann detta inlägget intressant. Kram på dig! :)

   Radera
  2. Hej! Tack för ditt inlägg! Ses på Kinoteka! :)

   Radera
 2. Ps. Anneli! Vi bjuder gärna dig och en vän till invigningen av festivalen den 16 oktober! Skriv bara till oss på fb@polskainstitutet.se
  Hälsningar, Marta Dybula

  SvaraRadera