Pączki

03 februari 2016

Pączki
Sverige har ju som bekant fettisdagen då vi konsumerar semlor i alla dess former och skepnader, men något som kanske är mindre bekant är att även Polen har en liknande dag som kallas tłusty czwartek- fettorsdagen. En fantastisk dag tillägnad de polska munkarna som faktiskt infaller imorgon! Så idag bjuds det på ett recept på just pączki (uttalas typ "pon-tch-ki").

Det här var första gången jag provade på att göra pączki och utgick från det här receptet, som jag i mitt inlägg har översatt till svenska och till deciliter. Eftersom det också var första gången jag friterade något var jag aningen nojig över att göra det ensam, i fall det började brinna, och bad Max att assistera mig. Kan vara värt att påminna om att never fucking ever försöka släcka brinnande olja med vatten (för då händer det här), utan istället kväva elden med ett lock. Med det sagt så gick allt superbra och vi fick riktigt fina gyllene 
pączki.

Vidare mot receptet!
Pączki
Ingredienser:
(cirka 30 st)

10 dl mjöl
6 äggulor
3-4 msk socker
50 g smör
50 g jäst
2,5 dl mjölk
¼  dl naturell yoghurt
½ tsk salt
2 msk stark alkohol (kan uteslutas)
Glasyr
Något gott att fylla dem med (ex sylt, mos eller vaniljkräm)
Rapsolja till fritering


Gör så här:

1. Häll i all mjöl i en bunke och gör en grop i mitten. Smula ned jästen i gropen, strö i en halv msk socker och häll i hälften av mjölken (fingervarm). Rör om i gropröran för att lösa upp jästen och addera sedan lite mjöl tills den får en tjockare konsistens (typ såhär). Släng över en bakduk och låt jäsa i rumstemperatur.

2. Smält smöret i en kastrull, häll i den resterande mjölken och lägg till yoghurten och rör om till en smet. Blanda gulorna i en separat skål tillsammans med resten av sockret (aka kogel mogel- min roligaste grej att säga när jag var liten).

3. Lägg till mjölksmeten, kogel mogeln (lol) och de resterande ingredienserna till den färdigjästa smeten och rör om med en matberedare alt. elvisp med degkrokar tills du får en blank och elastisk deg. Ställ sedan degen på jäsning i ca 1 timma i rumstemperatur. Degen bör fördubblas.

4. Mixa degen igen lite snabbt för att sedan kavla ut den på en mjölad arbetsbänk tills den får en tjocklek på ca 1 cm. Stansa ut cirklar med ett dricksglas och placera dem på ett mjölat bakbord eller på ugnsplåtar. Låt cirklarna jäsa under duk i rumstemperatur i ca 40 minuter.

5. Värm upp oljan till 175 grader i en lite större kastrull. Fritera tills de får en gyllene färg och lägg dem på hushållspapper när de är klara. Om de ska garneras med strösocker gör du det snabbt efter att du friterad dem, om du inte ska det låter du dem ligga och svalna. 

6. Fyll dem med sylt, mos, vaniljkräm eller whatever u want med hjälp av en sprits med lång pip. Vi råkade ha både jordgubbssylt och äppelmos i frysen och det blev huuur gott som helst. Doppa dem sedan i glasyr.

Pączki
7. Avnjut fem pączki på raken tillsammans med en kopp te. Smacznego!

6 kommentarer:

  1. Åh gud det är så gott! aldrig testat att göra själv dock, måste pröva receptet.

    SvaraRadera
  2. ååh ser sjukt gott ut! bra varningslänk också.. finns nog en risk att man hade kunnat köra en sån i ren panik, tack :( ♥

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hehe, tänkte att det säkert fanns någon där ute som behövde en varningslänk ;) Np! <3

      Radera
  3. Ååå, dei såg sjukt gode ut ja!

    SvaraRadera