Att återanvända engångskameror

19 mars 2016

Disposable camera
Ni vet väl att engångskameror inte behöver vara engångsartiklar? När du lämnar in din kamera för framkallning på din fotobutik så plockar de ut filmen och framkallar den, för att sedan skicka tillbaka kameran till tillverkaren. Där laddas den om på nytt med en ny film och ett nytt batteri (och andra grejer som kanske behövs ersättas). Så istället för att låta dem göra jobbet, och för att de sedan ska sälja kameran tillbaka till dig, så kan du ladda om den själv. I längden sparar du en hel del slantar och du sparar även på miljön.

Det här behöver du:

- Färdigfotad engångskamera (duh)
- Tunn spårskruvmejsel (om ni har IKEA's verktygsset så är den tunnaste spårbitsen perfekt)
- Filmrulle med samma ISO som filmen som sitter i kameran
- AA-batteri
- Tejp (helst eltejp)
Disposable camera
Gör så här:
Öppna kameran. Just den här kameran är väldigt enkel att öppna då den har en synlig spärr som en bara snäpper upp. Många andra kameror brukar ha ett pappers eller plastomslag som en måste skära upp, eltejp som är tejpad på undersidan där locken till batteriet och filmen sitter och vissa kan även vara utan en synlig spärr och då måste en försiktigt bända upp den med en skruvmejsel.

När du har öppnat kameran plockar du ut din exponerade film (jag hade redan plockat ut min vid ett tidigare tillfälle), filmkassetten/filmspolen och batteriet. Rullen lämnar du in för framkallning och batteriet slänger du i batteriåtervinningen. Kassetten/spolen och batterilocket sparar du.Disposable camera
Nu ska du ladda filmen i filmkassetten eller på filmspolen (beroende på vilken av dem din kamera kommer med). I engångskameror snurrar en ju inte tillbaka rullen i filmbehållaren när en väl fotat klart, utan filmen är upprullad i en filmkassett/filmspole och matas in i filmbehållaren för varje gång du tar ett foto och snurrar på frammatningshjulet. Om du har en filmkassett liknande den på bilden så öppnar du den nu genom att sätta in skruvmejseln i spåren på kortsidorna bredvid spärrarna och bänd lite försiktigt.

OBS!! Det som kommer härnäst ska göras i totalt mörker- filmen får ej exponeras för något ljus whatsoever.

Filmkassett:
Dra ut filmen ur filmbehållaren och rulla in den i sig själv, inte för tight för då kommer det inte gå att mata ut den och inte heller för löst för då får den inte plats i kassetten. Filmens undersida (den matta sidan) ska ligga mot den platta delen av kassetten (se bilden ovan). När du fått in filmen snäpper du ihop de två kassettdelarna.

Filmspole:
Haka fast filmens lillflärp i spåret i mitten av spolen och rulla upp filmen på den.
Disposable camera
Sätt i hela filmpaketet i kameran. Se till att frammatningspiggarna sitter i perforeringshålen, jag brukar lägga tummen på dem och mata in lite av filmen i filmbehållaren så att filmen spänns och ligger platt.
Disposable camera
Nollställ bildräknaren genom att flytta på den lilla piggen som matar fram hjulet, snurra på hjulet tills den står på pricken eller S (start). Kom ihåg att i  engångskameror visar bildräknaren hur många bilder du har kvar, och inte hur många bilder du har fotat.
Disposable camera
Stoppa i batteriet åt rätt håll, stäng igen kameran, sätt tillbaka batterilocket och tejpa igen det. Som sagt är det bäst med eltejp eftersom den inte släpper igenom ljus (i billigare engångskameror har batteriluckan gluggar som går rakt upp till filmen och riskerar således att exponera filmen av misstag), men till just denna engångskameran så räckte det med vanlig tejp. På många kameror måste en även tejpa igen hela undersidan. En bra grej är att fota av kamerans undersida med mobilen i början, innan du drar av tejpen, så att du i detta stadiet vet hur det ska tejpas igen.
Disposable camera
Så var det klart! Engångskameror är perfekta slit- och slängkameror som en verkligen inte behöver vara försiktig med. Jag har valt att ha kvar det tyska bröllopsmotivet pga tycker det är så fulfint, men man kan ju alltid designa ett eget omslag utefter originalet. När den väl slutat fungera (de är ju faktiskt inte gjorda till att hålla 4ever) så är det bara att slänga den i elektronikskrotet eller lämna in den till din fotobutik.

4 kommentarer:

  1. vad du är fiffig. detta är så smart! måste måste fota med engångskamera snart. kanske borde p+assa på nu när jag är i portland?

    SvaraRadera
  2. Men så himlarns finurligt! Tänker absolut testa detta med mitt nästa engångskameraköp! x

    SvaraRadera