Att köpa analoga kameror

22 april 2016

Hej fina ni. Jag har legat hemma med dödens feber och halsont sen i söndags och har haft precis noll ork till att skapa inlägg. Så vi löser det med att köra en liten repris på ett inlägg jag skrev för ett par år sen, okej? Här kommer alltså tio punkter att hålla i åtanke när en köper analoga kameror i andra hand. 
Canon A-1
1. Det yttre skicket
Det första jag gör när jag plockar upp en kamera är att undersöka dess yttre skick. Jag kollar då efter bucklor, märkbara repor, rost och hack. Vanligtvis är jag inte så petig med det yttre, lite repor och bortnötta loggor struntar jag fullständigt i. Men om det finns rost och bucklor kan det bli lite problematiskt eftersom funktionerna kan påverkas beroende på var dessa defekter är placerade. Kolla även om orienteringsplattor (där det står sådant som ISO och slutartid) på rattar inte sitter löst, då de kan ramla av och vips så vet man inte vilket steg som är vilket.

2. Knappar och rattar
Testa kamerans alla knappar och rattar. Kolla att avtryckaren fungerar som den ska, snurra på ISO-ratten och slutartidsratten och se efter om de rör sig utan motstånd. Detsamma gäller objektiv. Se till att bländarringen, fokusen och zoomen roterar som de ska. Vissa rattar som är tröga kan lossa efter några rotationer, eller så kan man såklart också rengöra och smörja dem. Men om det är någon knapp som inte fungerar eller om en ratt sitter som berget låter jag kameran ligga kvar.
Lomo LC-A
3. Filmluckan
Öppna filmluckan och kolla att det inte finns några skador eller någon smuts. Dra därefter fram frammatningsarmen och se efter om filmhjulet roterar felfritt. Knäpp av avtryckaren ännu en gång för att testa slutarridån. Det kan även vara bra att kolla att "kudden" som håller filmen på plats (sitter på själva luckan) är rostfri. Rost kan nämligen repa filmen.

Vissa kameror kan ha skumgummi som tätning runt om luckan. Om det inte är helt tätt kan ljusläckor uppstå på filmen, själv älskar jag ljusläckor medan andra tycker att det är ett problem- en smaksak helt enkelt. Denna tätning kan också åldras och smulas sönder vilket däremot inte är bra då smulorna förstås hamnar i kameran och kan sabba mekaniken.

4. Spegeln
Ta bort objektivet och undersök om det finns repor eller andra skador på spegeln.

5. Slutaren
För att se efter om slutaren fungerar brukar jag testa alla slutartiderna, även B och Auto, genom att lyssna om tiden det tar för kameran att knäppa till verkar rimlig, eller om ljudet möjligtvis låter annorlunda på något steg.Spice Cam
6. Ljusmätaren
Titta i sökaren medan du riktar kameran mot olika ljusförhållanden (väldigt ljust, halvljust och mörkt) och kolla om ljusmätaren reagerar. Om kameran är batteridriven kan det vara en god idé att se efter om det sitter batterier i kameran innan du testar ljusmätaren.

7. Batteriluckan
En väldigt bra grej är att kolla är batteriluckan. Folk brukar nämligen glömma att ta ur batterierna när de lägger undan kameran på vinden, och vi vet väl alla vad som händer med gamla batterier? Precis. De expanderar och batterivätskan läcker ut. Jag är väldigt lyckligt lottad att ha en pappa som jobbar med att bygga elprylar som lyckats skrapa bort batteriresterna med diverse verktyg. Men oftast får kameran ligga kvar om den har ett batteri som sitter fast.

8. Googla kameran
Om allt verkar okej är det dags att ta reda på lite information om den. Jag har ett flertal gånger köpt en kamera där alla tester tyder på att den fungerar, köpt den och sedan googlat och insett att film till just den kameran inte längre tillverkas. Därför är det bra att ha googling som rutin. Om man är utomlands och inte vill använda sig av sitt nät kan en be säljaren att lägga undan kameran en stund så att en kan leta upp ett wifi-ställe. Googla också vilka delar som hör till, för jag har även lyckats köpa kameror där till exempel en filmspole saknas.


Fuji FP-100c Silk
9. Att köpa från auktionssajter
Att handla kameror över internet kan ju vara knepigt. Ofta är produktbilderna få och inte så värst kvalitativa, så många av stegen ovan går inte att genomföra. Därför är mina bästa tips att 1. lusläs produktbeskivningen, 2. fråga säljaren om du undrar över något, 3. be säljaren skicka kompletterande bilder på delar som du tycker behöver granskas,  4. möt upp säljaren med en kompis och titta på kameran. 


10. Testrulle

Då allt är check och du köpt med dig kameran så är det sista steget att ladda den med en testrulle. Även om det mesta tyder på att den fungerar så kan det fortfarande vara något som inte är som det ska. Jag brukar använda en helt vanlig billig film, typ en Fuji Superia med 24 exponeringar, för att fota relativt oviktiga grejer. För det är ju riktigt surt om man exponerar en fin rulle och det sedan visar sig att det faktiskt var något fel på kameran.

Har ni något speciellt ni brukar tänka på när ni köper kameror i andra hand? Eller finns det något ni tycker jag har missat och vill tillägga? Lämna en kommentar så blir jag gla'!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar